onsdag 3 oktober 2012

Underskattade vardagsmotionen

Vardagsmotion är lika osexigt som det låter. Att hajpa upp trappspring, det aktiva valet att ta cykeln istället för bussen och att gå till dagis istället för att slänga in familjepaketet i en varm och skön bil vill jag säga är näst intill omöjligt. Men ack så underskattat!

Vi alla vet innerst inne att rörelse är bättre än stillasittande, ingen direkt raketforskning. Jag inbillar mig att jag har en bra mycket mer aktiv vardag än genomsnittet, men måste nog vara ärlig mot mig själv och säga att det beror framförallt på att jag har hund. Min lärare på PT-school inledde i princip hela PT-utbildning med att säga att de hopande överviktsproblemen som växer sig allt större helt skulle försvinna om alla bara skaffade sig en hund som måste ut i ur å skur. För med handen på hjärtat, visst är det så att hissen är rätt bekväm när man sitter på 5:e våningen och en tung dataväska hänger på axeln.

Jag vill veta att allt jag gör ger resultat. Valuta för tiden och inte minst engagemanget, skulle man kanske kunna säga. Hur effektivt och hur mycket ger vardagsmotionen, egentligen? Att promenix på en tom, skrikande mage ger ca 10% högre förbränning känns helt enkelt inte enough.

Kom över en otroligt intressant dokumentär gjord av BBC Horizon där de borrar ned sig i hur olika vi svarar på konditionsträning. De gör bl.a. ett test där de mäter skillnad på total mängd rörelse och därmed ökad kaloriförbrukning under en dag när testpersonen först lever helt vanligt och sedan aktivt väljer det hurtiga alternativet utan att ex. gå och träna. Tänk: tar trappan istället. Kontorsråttan brände 500 mer! En halv pizza. För er som är insatta: den vanligtvis rekommenderade summan för att gå ner i vikt i lagom takt. Skillnaden mellan normalvikt och övervikt. Skillnaden mellan långt hälsosamt liv och stor risk för ex stroke, diabetes typ 2 och cancer.

Jag kommer glatt fortsätta gå med hunden på morgonen (både på tom och fylld mage), skärpa till mig och minst två gånger / dag ta trappan, höja bordet och stå upp istället för att säcka ihop som en pysmunk och hejja på när min kollega hellre går än tar bussen till kundmöten trots att jag har högklackat.

Hur kan du aktivera din vardag utan att passera gymmet?