måndag 8 oktober 2012

Vikten av variation

Kroppen är en otroligt fascinerande sak, som vi redan fått lära oss klarar så mycket mer än vad vi tror. Den är en häxmästare på att anpassa sig och lär sig snabbt att spara energi och hitta knep hur vi kan minimera energiförluster vid rörelse och maximera inlagringen av energi efter vi ätit.

Många upplever ofta att resultaten av träning och anpassad kost efter mål går i trappsteg. Min erfarenhet är att följa en konsekvent plan mot ett mål samtidigt som man gör små förändringar så inte kroppen hinner vänja sig allt för mycket ger de bästa resultaten.

Kör du alltid tungt på gymmet? Testa att köra fler repetitioner i två veckor för att sedan gå tillbaka till det du brukar och bli förvånad över hur kroppen plötsligen svarar!

Är långdistans din grej? Kör blandade intervaller och tempoträning under tre veckor och gläds över hur flåset snabbt har blivit ännu bättre.

Är du extremt noggrann med kosten och har svårt att unna dig? Har viktnedgången avstannat? Ät mer fett och protein! Kanske får kroppen i sig för lite näring och gått in på svält :S?!

Tränar du minutiöst efter ett välplanerat träningsschema men resultaten uteblir. Vila helt i en vecka!

Är du en flitig vardagsmotionär och gillar att promenera? Ta cykeln en runda lika lång tid under några veckor och känn på ökad styrka, kondis och kanske en fastare midja?

När varierade du din träning och kost senast? Efter all löpning är jag överlycklig över att få grotta på gymmet igen :).