lördag 27 oktober 2012

Självklart lördagstips!

Vad gör du på en lördag för att främja hälsan? Långpromenad är givet! Klä på familjen kläder efter väder, de små i vagn eller på cyklar och utforska närheten.

Vill man kan man alltid kombinera med en mysig brunch eller fika :).

Idag blev det en kortare prommis på 1,5 h, lite överraskad av kylan. Så här vackert var det ute idag:

torsdag 25 oktober 2012

Energiboosta

Kosten är som ni alla säkert vet innerst inne sjukt viktig. Det är nyckeln till välmående och för att funktionaliteten i våra älskade kroppar skall fungera optimalt.

Vi gillar olika saker, och upplever att vi mår bra när vi äter olika ofta. Det är dels individuellt men framförallt en vanesak. Gemensamt för oss alla är vad kroppen mår bra av. Här finns det som ni vet lika många olika teorier som människor, typ....

Jag tror på back to basic. Vad är våra kroppar vana att få i sig? Vart härstammar jag i från (om jag nu visste det...)? Hur fungerar näringsupptaget? Många frågor, men en sak kan man vara helt säker på. Man känner stor skillnad på om man äter ditt eller datt.

Jag älskar känslan av att känna mig knivskarp. När energin flödar och när jag är verkligen med. Här och nu. Jag väljer att inte äta gluten, dels tror jag och läkaren (nix, tydligen är testerna för dåliga som hon vet inte heller) att jag är väldigt överkänslig sedan har min Kinesiolog lärt mig att gluten är väldigt inflammatoriskt och att ingen mår bra av att äta det. Jag mår grymt bra utan giftet. Laktos håller jag mig undan i från, dock äter jag i regel alldeles för mycket mjölkprodukter (som enligt ovannämnda guru inte heller är bra, om än inte lika superdåligt). Hemma äter vi mycket rött kött, men jag mår mycket bättre på fisk och kyckling. Energin är helt klart mycket mer lättåtkomlig för min lilla mage efter alla år av glutenförgiftning.

Såhär års, när det är iskallt och kolsvart och hunden likväl skall ut, vill jag ge min kropp så optimala förutsättningar det bara går. Då fokuserar jag på att proppa i mig nyttiga saker; grönsaker i mängder, lax och annan fisk, bär till det oändliga och självklart Glow.

Skeptiker säger att det är placebo, jag säger att det fungerar! Inga konstigheter, bara back to basic. 

Avokado, bär, gurka

Energigivande grönsaks- och bärblandning

Finns ex. i receptionen till Sturebadet

onsdag 24 oktober 2012

Kaffe = Vuxenvälling!

...ja, en kaffe?

"Finländare och svenskar är de mest kaffedrickande nationaliteterna. Den svenska kaffekonsumtionen ligger på runt tio kilogram rostat kaffe per invånare och år." Wikepedia. 

Vi svenskar dricker onekligen otroliga mängder kaffe. Själv satt jag upp som mål förra året att lära mig att dricka kaffe. Jag vet, det låter helt galet men jag tyckte att det kändes som en allmänbildning. Jag kände mig utanför den Svenska kulturen. Idag är jag en glad men rätt måttlig kaffedrickare. Max 2 koppar om dagen så det känns hanterbart. Jag som alltid vill gå emot strömmen, avskyr att göra som alla andra älskar att säga ja när någon frågor om jag vill ha en kaffe. På den här punkten har jag helt klart brutit min gå-mot-strömmen-princip. 


Kaffe innehåller som vi alla vet koffein. Koffein i måttliga / lagoma mängder gör oss piggare (inte konstigt att vi då dricker mest av denna ljuva dryck när det är kolsvart sex månader om året och vi är kända för att vara arbetsnarkomaner! Kanske därför vi äter mest bananer / person också, för sockerchockens skull?). Förutom att pigga upp höjer koffeinet blodtrycket och puls, gör det lättare att andas och ger oss lite svårare att somna på kvällen. Självklart några extra toalett besök med. Så dricker du mycket kaffe ska du även hinka i dig mycket vatten. Ännu fler toalett besök torde bli resultatet :). Värt att notera här är att 1% vätskeförlust försämrar prestationsförmågan med 30%. 


Dricker du väldigt stora mängder kaffe / koffein blir du istället för pigg, trött. Så det gäller att hålla sig inom en  lagom mängd. Är du en kaffeälskare och inte får din morgonkopp kommer du även uppleva huvudvärk, irritation och kanske även en mild (akut...?) depression. 

Enligt vissa har kaffe väldigt tilltalande effekter. Jag såg en dokumentär när en forskare hade kommit fram till att kaffe motverkade tjocktarmscancer, som får en ökad risk när man äter mycket rött kött. Min Tim dricker sjuka mängder kaffe, och älskar rött kött - går det på ett ut då...? Professorn menade på att ju fler koppar desto bättre, 

Kaffe innehåller även en betydande del antioxidanter - de som skyddar kroppen mot nedbrytning. Kaffe sägs öka prestationsförmågan inte bara genom ökad koncentrationsförmåga, utan även möjliggöra större energiupptag i det lagrade fettet vi har på kroppen. Detta är dock omtvistat. Slutligen ökar koffeinet i kaffet fettförbränningen. 

Men hur dricker vi kaffet? Vuxenvällingen döljer ofta en stor mängd energi, till exempel en latte på röd mjölk. En del har ohyggliga mängder socker i. Och en del helt kolsvart. 

Så detta omtalade, beroendeframkallande översocial livselixir. Njut vidare - med medvetenhet. 




Här hittar jag min laktosfria favoritlatte (den är ännu godare med vanlig mjölk :)). Ni hittar den på Linnégatan, Stockholm.