lördag 9 februari 2013

När det inte blir som man tänkt sig

....foten i högläge, blå ful och oanvändbar. Så gick det med den Klassikern. Försöker få min läkare att vara hoppfull, kanske kanske finns det en liten möjlighet att jag kan åka?

För ni som fortfarande har chansen kvar att genomför Vasan, eller andra långlopp, se till att träna långdistanser. Det är en stor skillnad på hur de ihopskrapade milen är samlade. Låt säga att du kört 50 mil för att genomföra Vasaloppet. Du kommer vara mycket bättre förberedd om du fokuserat dina träningspass på ett antal tillfällen och längre pass än om du kört 1-2 mil 25-30 ggr. Varför? Kort och gott för du har vant kroppen vid just det den skall göra. Allt från hur näringen tas upp, hur slaggprodukter såsom mjölksyra transporteras ut från musklerna och att du förberett muskler, senor och inte minst det mentala för en utmaning som pågår under längre tid.

Vid själva genomförande skall fokus vara på att hålla ett så jämnt tempo som möjligt. En stor studie som gjordes på cyklister från Tour de France, där de cyklade samma sträcka och en del höll samma tempo hela tiden och en del körde med ett intervallupplägg - dvs högre tempo och därefter ett lugnare tempo. Kaloriförbrukningen (något högre) och den upplevde ansträngningen var betydligt högre jämfört med den andra gruppen.

Så, förbered dig väl med några längre pass och håll ett så jämnt tempo som möjligt under själva genomförandet för att mentalt orka mer. Att träna med intervaller är dock starkt att rekommendera!