lördag 15 december 2012

Tragiskt många överviktiga barn

Jag läste nyligen en mycket intressant artikel på Dintonåring.se Länk!

Så sant och så tragiskt. Många är mulliga under uppväxten och de allra flesta tappar sitt barnhull någonstans i tonåren. Så var det iallafall när jag växte upp. Nu när jag möter dagis- och skolklasser brukar jag ofta se över gruppen och räknar antalet som är kraftigt överviktiga, och det är en skrämmande hög siffra! Jag menar det barn / ungdomar som har svårare att röra sig, som tycker det är bökigt att knyta skosnören och som garanterat kommer åka på flertalet sjukdomar helt i onödan.

De vars föräldrar inte tagit ett ansvar från att dem var små. Jag har alltid varit väldigt glad i mat, godis och allmänt stor i aptiten. Mina föräldrar var noggranna med att betona att man inte måste äta upp allt och lagade nästan all mat själva. De såg till att jag hade fritidsintressen som tvingade mig att röra på mig utan att jag tänkte på det. Jag säger inte att det här sättet är hur man skall göra - men de försökte. De tog ett ansvar som varje förälder bör!

Det är sorgligt att gå in på en ICA en fredagkväll och se vad föräldrarna lastar på banden i kassan. Vi har alla ansvar för nästa generation. Gör dem en tjänst, lär dem hur man är hälsosamma och ändå njuter av livet :)!

- Läs på om kost själv och lär ditt barn varför vi skall äta vad
- Sömn, god kost, rörelse och glädje är alla lika självklara. Lev som du lär!
- Laga mat och rör på er ihop, gör det till en familjeaktivitet!
- Ta hjälp av ex hälsosamma matkassar för att hinna med
- Fokusera på hälsosamt, varför kroppen mår bra av vad, inte på hur smal man kan bli

Happiness.jpg