torsdag 6 december 2012

Mental inställning

Ibland känns allt sjukt lätt, oavsett vad det är och ibland känns minsta grej heeelt oövervinnelig. Vad skiljer tillfällena åt?

Den mentala inställningen såklart. Rädslor är busiga skuggor bakom de flesta aggressioner och självbegränsande stunder.

Claire Hedenskog har simmat OS och var klient hos mig när jag bodde i Göteborg. Jag skulle springa mitt första Midnattslopp och tävlingsmänniska som jag är, var jag löjligt nog taggad till tänderna. Claire förstod. Inga konstigheter, hon är lika dan. - Wilma, tänk såhär när mjölksyran sprutar och du håller på att kräkas: lättlättlätt och snabbtsnabbtsnabbt. Det gör jag!

Jag är även livrädd för sprutor. Planerad smärta. Väldigt oskönt. Så hos min underbara tandläkare sist, när ett rackarns hål smugit sig in trots frenetiskt borstande: Tänk så här - lugn och trygg. Haha Wilma 2 år :).

Det fantastiska är att det funkar! Så imorse, -4 och snöstorm. Det är inte vädret som hindrar dig. Det är din mentala inställning. Det är Upp Till Dig.

Hur fullt är ditt glas?

tisdag 4 december 2012

Laddar för PT-pass!

Självklart kör jag själv för en PT! Jag vet vad du tänker, men du är ju PT?! Yes, just därför. Faktum är att det är väldigt få som tränar med PT för att man inte "kan träna själv".

Jag är mån om min tid, vill få ut maximalt i allt jag gör, nå mina mål så snabbt det bara går, vara i ständig utveckling ha sjukt kul och givetvis inte skada mig på vägen! Låter inte så konstigt, eller hur :)?!

Leo, världens grymmaste PT, kan ni läsa mer om här http://www.sats.se/vara-center/stockholm/regeringsgatan/personlig-tranare/leonidas-karapiperis/ Han är stenhård och rättvis. När du är helt slut, har kört ben så du knappt kan stå säger han lugnt: You can eeeasily do ..... Åh-herre-gud-han-är-värre-än-mig. Jag älskar det! Och som det ger resultat!

Vi kör väldigt mycket funktionellt - ett begrepp som är ungefär lika överanvänt som utbränd. Det jag menar är att vi utgår från hur kroppen ser ut rent anatomiskt (dvs. hur skelettet hänger ihop just på mig), mina styrkor och svagheter och vilka mål jag vill nå. Så eftersom jag är överrörlig i i princip varenda led bygger vi mycket styrka för att stabilisera min överkokta-spagetti-kropp. Väldigt intressant är att han direkt såg att min bröstrygg (dvs. mellan skulderbladen) är extremt stel så jag har fått flera övningar för att mjuka upp den - och vips känns kroppen helt annorlunda. Leo har hawk-eyes! Det viktigaste är att ha balans, antingen stel-stel eller rörlig-rörlig. Så fort det blir en stel-rörlig situation ökar skaderisken enormt. Jag som redan har opererat ryggen en gång känner lite grann att det räcker med just en gång.

Vidare är jag fantastiskt o explosiv vilket vi försöker förbättra med hopp och få repetitioner för att aktivera alla muskelfibrer.

De övningar vi kör är vanliga och med ringar - chins, knäböj, olika typer av utfall, raka marklyft, olika armhävningar, vikter ovanför huvudet, vikter på ena sidan, uppkliv på höga pallar, upphopp, bålövningar. Kan du lista ut vilka muskelgrupper vi fokar på :)?

Bilder kommer efter passet! Pepp-pepp!