fredag 23 augusti 2013

Effektiva basövningar

Kroppen är en genialisk maskin som på många sätta förvånar en gång på gång hur den fungerar, säger till vad den behöver och ger direktsvar på hur vi behandlar den.

Jag skulle vilja slå ett slag för enkla och tokigt effektiva basövningar som innefattar allt; funktionalitet (dvs användbara även utanför gymmet - och inget annat modetjaffs som en del PTs säger), stora muskelgrupper (och därmed fettförbrännande som muskeluppbyggande), ger resultat på flera plan (rörlighet, förbättrar hållningen, bättrar på muskelinbaningen, ger oss bättre kroppskontroll), pulshöjande och inte minst - de går att variera i oändlighet med olika typ av vikter, motstånd, underlag mm mm.

Som alltid med styrketräning skall man börja med att lära sig rätt teknik, sk inbaning, så nervsystemet lär sig vad vi ämnar att göra. När man har kontroll på tekniken och kan korrigera sina egna fel (ta hjälp av speglarna! ....en del verkar tror att de är till för att räkna rutor i ;) ) kan man börja lägga på mer vikter och därmed göra färre repetitioner (reps). Så, börja med att köra 12-20 i ett lugnt tempo - stanna upp och utvärdera mitt i setet (omgången) om så behövs. När du är bekväm med den nya övningen lägger du på mer vikter och håller dig mellan 8-12 repetitioner.

Är du van och träna och har god kroppskontroll (och ännu hellre någon som kan vara med och se satt du gör rätt) - våga utmana dig att köra tungt! Satsa på 6 rep x 6 set, gärna i pyramid, dvs att du antingen ökar belastningen och klättrar nedåt i antalet rep eller kör 6 rep i flera set och droppar vikten innan du vilar.

....det som är det bästa med basövningar är att man i regel kan göra dem var som helst! Det är bara fantasin som sätter stopp för kreativiteten kring utrustningen.

Namn på övningarna, uppifrån och ned:
- Marklyft
- Chins
- Bänkpress
- Stående rodd
- Raka marklyft
- Knäböj

Idag har vi riktiga muskelknuttar på bilderna :). Testa övningarna i helgen!
Bild från www.workoutlabs.com
Bild från www.naddie.shapemeup.se
Bild från www.styrkelabbet.se
Bild från www.predatornutrition.com

Bild från www.gymper.com
Bild från www.brainbodybelly.com