onsdag 7 november 2012

Måste man träna tills man kräks?!

....japp! Om du nu skall avsätta hårt eftertraktad tid i din hektiska vardag så vill du väll få ut maximalt av varje minut? Eller?! Jag skall nu förklara varför man bör träna tills man i princip står att hulkar. PT:n skriker kör och kroppen skriker NEJ! kan det verkligen vara sunt?

Är du trött på att inte få resultat? Ha spänningshuvudvärk? Inte orka leka så mycket som du skulle vilja med din barn? Irriterande att behöva fråga pojkvännen om hjälp när resväskan skall förflyttas? Börja ta i!

Givetvis är all träning som blir av bättre än den som inte blir av alls. Det talas hela tiden om effektivitet. Hur snabbt kan man gå ner i vikt? Minimera tiden på matlagning - köp en matkasse! Gå på en Life Managementkurs för att verkligen få ut maximalt av ditt liv! Jag är den första att hålla med! Vår tid tillsammans på denna underbara jord är på tok för kort för att slösas bort. Vad är viktigt för dig?

Så väljer du, klokt nog, att träna. Gör det ordentligt och fokuserat! Det krävs lite mer disciplin, lite mer fokus, lite mer tanke bakom vad du gör och lite mer jävlar-anamma. Och du kommer få så otroligt mycket mer ut av din värdefulla tid som du spenderar, svettandes i träningskläder!

Vi börjar med min hjärtefråga. Jag hävdar att verkligen alla borde styrketräna. Varför?

- Två saker. Se till att du gör rätt (investera några timmar hos en bra PT med mycket erfarenhet) och se till att du tar i. Det ska göra ont! Givetvis inte på fel ställen. Ska du träna magmusklerna - ja då skall det kännas ordentligt i magmusklerna! Ju mer van din kropp är att belastas desto hårdare kan du träna. Desto hårdare du kan träna ju snabbare får du resultat.

- En super grej är att om du någon gång skulle behöva opereras eller kanske föda barn (vilket rimligtvis borde omfatta ca 50% av befolkningen....!) återhämtar sig din kropp betydligt fortare än vad en icke-tränandes persons kropp gör. Vem vill inte vara snabbt tillbaka på fötterna igen?!

- När du tränar styrka kommer kroppen säga Tack, men nu är det bra! Det är hjärnan som säger ifrån, inte muskeln. Ta två till. Det är det som gör skillnaden på om träningen ger något eller inte. 

- Musklerna skyddar våra inre organ. Kanske du känner någon som varit med i en allvarlig bilolycka? Vid kraftigt yttre våld finns det otaligt många exempel där personen klarat sig mirakulöst, just bara för att personen haft mycket muskler på kroppen.

- Musklerna avlastar kroppens leder. En av mina tidigare PT-klienter hade mer eller mindre gett upp hoppet på att kunna springa pga. relativt allvarliga knäskador. Tack vare idogt fokuserande och tränande av såväl stabiliserande muskler och själva lårmusklerna i sig har han till och med klarat av att springa en Halvmara igen. Kanske inte löpning är det viktigaste i ditt liv - men hur är det med rygg och nacke?

- Muskler ökar din ämnesomsättning. Du kan kort och gott äta mer god mat och njuta av livet lite extra :).

- Muskler ger oss en god hållning. För att gå runt och se stroppiga ut? Nej, för att våra kroppar skall fungera. Ryggraden är exempelvis S-format för att ge svikt och kunna ta emot stötar. Hur god och korrekt vår hållning är påverkar hela ditt rörelsemönster. Vanligt är att de som är duktiga på att hålla igång i vardagen eller med sin favoritidrott är obalanserat musklade. Det gör att kroppen går och snedbelastas för att kroppens leder slits åt olika håll. Då kan ni tänka er hur det är för dem som bara sitter på en stol hela dagarna, som en ost-bågs-gam med helt fel kurvatur i ryggrad och andra leder.

- Muskler tar lång tid att bygga. Framförallt tar det lång tid för senor och ligament att anpassa sig till en ny muskelstorlek. Muskelinbaning skall ske, tillväxt skall möjliggöras och ökad beslastning skall resultera i ännu starkare muskler. Fördelen är att det muskler tar ganska lång tid att brytas ned. Så när de väl sitter där kan man glädjas åt allt ovan :)!

Gillar du att konditionsträna? Imorgon kan du läsa om varför maxpulsen skall hetsas fram!

Hoops så det kan gå! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar